DEPARTAMENT DE PSICOLOGIA

XV SETMANA  PSICOLÒGICA
  TALLERS
20, 21, 22 i 23 de novembre de 2006  
 
 

Tallers programats pel dilluns 20 de novembre

Dl. 1 Psicodrama. A càrrec de la Dra. Marcela Sandra Hernando Boisen, Llicenciada a la Universitat de Mar de Plata i Terapeuta Ocupacional a l'Escola Nacional de Teràpia Ocupacional de Buenos Aires. Apropar-se a l'abordatge terapèutic de la dinàmica de grups des d'una perspectiva psicodinàmica. Conèixer les tècniques bàsiques del psicodrama i les seves bases teòriques.

Dl. 2 “I si el nostre fill és diferent als altres?”. El treball amb el sistema familiar (pares i fills) des d'un CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç). A càrrec de Sra. Neus Fuster Pons. Es presentaran casos reals i s'analitzaran conjuntament les estratègies d'intervenció i l'evolució del nen i del sistema familiar.

Dl. 3 Hipnosis despierta: el modelo de Valencia. A càrrec del Dr. Antonio Vicente Capafons Bonet, professor titular a la Universitat de València. Exposició de mites i falses creences sobre la hipnosi, com presentar la hipnosi al pacient, i tècniques d'avaluació de la suggestionabilitat hipnòtica. Introducció a la hipnosi desperta segons el model de València.

Dl. 4 Etologia clínica del gos i del gat. A càrrec de la Sra. Anabel Folch Mas. Introducció a la etologia clínica veterinària aplicada al gos i al gat. Partint dels coneixements que es tenen d'aquestes dues espècies domèstiques, s'exposaran els problemes conductuals més habituals i les possibles solucions.

Dl.5 “Coaching: El reto de tener éxito”. A càrrec de la Sra. Pilar Segura, Llicenciada en Psicologia a la Universitat de Barcelona. Co-creadora dels programes de Direct Coaching per la evolució a Direct Coach i fundadora de Grupo Mentoring. Com enfrontar-nos als nostres objectius i obtenir el millor de nosaltres sense boicotejar-nos i mantenint una actitud positiva.

Dl. 6 Transtorn Obsessiu-Compulsiu en nens, adolescents i adults. A càrrec de la Sra. Susana Andres Perpiña. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona, i especialista en Psicologia Clínica. Psicòloga adjunta del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l'Hospital Clínic de Barcelona. Es revisaran aspectes teòrics del TOC, tant de la seva etiopatogenia, fenomenologia, models teòrics explicatius i formes de tractament. S'analitzaran diferents casos reals de forma interactiva amb el públic assistent.

Dl. 7 Teràpies cognitives per a persones amb deteriorament cognitiu i/o demència. A càrrec de la Sra. Imma Planelles, psicòloga del centre Sociosanitari Ciutat de Reus i Residència Jaume I de Salou. Màster en Psicogeriatria i Postgrau en Neuropsicologia Clínica. Teràpies no farmacològiques. Progressivament s'han anat incrementant el seu ús essent efectives tant per al retard del deteriorament com per al manteniment de les capacitats cognitives.

Tallers programats pel dimarts 21 de novembre

Dm. 1 Tractament de les drogodependències; comunitats terapèutiques. A càrrec de Jesús Frutos Gonzàlez. Aproximació a la pràctica quotidiana en el tractament de les drogodependències a les comunitats terapèutiques. Programa terapèutic. Revisió de casos.

Dm. 2 Què és per cadascú de nosaltres creixement personal?. A càrrec de la Sra. Pilar Segura. Llicenciada en Psicologia a la Universitat de Barcelona. Co-creadora dels programes de Direct Coaching per la evolució a Direct Coach i fundadora de Grupo Mentoring. Donar-nos compte dels elements que intervenen en el concepte de creixement personal i com ens autoconvencem d'aspectes que, en realitat, ens entorpeixen a la nostra vida.

Dm. 3 El Counselling com a mètode de la relació d'ajuda en oncologia. A càrrec del Dr. Jose Luís Díaz Cordobés. Llicenciat en Psicologia a la Universidad Autònoma de Madrid. Psicoterapeuta amb pacients hemato-oncològics, tècniques de couselling, relaxació, recolzament a la família i acompanyament al dol. El Counselling com a model de relació entre professionals de la salut, pacients i familiars. Comunicació difícil: com donar males notícies, respondre a preguntes difícils. Assertivitat. Coneixement de les emocions.

Dm. 4 Relacions interpersonals. A càrrec de Natàlia Segura Pérez. Diferències en les relacions personals lligades a l'evolució sociològica a través del temps.

Dm. 5 Teatre i psicologia. A càrrec de la Sra. Rosa Mateu Pena. Llicenciada en Estudis Superiors d'Art Dramàtic en la Especialitat d'interpretació per l'Institut del Teatre de Barcelona. El joc teatral com a eina d'expressió. Activació i desbloqueig: ment-cos-veu. Potenciar la concentració, la imaginació, desinhibició, sensibilitat, diversitat, comprensió i maduració. Fiançar l'hàbit de treballar en equip i expressar-se en públic.

Dm. 6 Trastorns d'alimentació. A càrrec de la Dra. Joima Panisello. Dra. en medicina i cirurgia, especialista en Medicina Interna.

Dm. 7 Risoteràpia. A càrrec d'Andreu Hervàs, llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Director del Centre Salut Inteligente.

Tallers programats pel dimecres 22 de novembre

Dc. 1 Ecologia emocional: triar “ crear”. A càrrec de M. Mercè Conangla i Marín. Fer equip entre ment-emoció-acció ens permet la coherència necessària per viure de forma harmònica i augmenta la nostra capacitat d'influir en l'entorn. En aquest taller us proposem una primera aproximació al nou concepte d'ecologia emocional i treballar l'art de la transformació positiva de les emocions en vistes a ser persones més equilibrades i creatives.

Dc. 2 La saviesa dels contes. A càrrec d'Albert Blar Rivera, Diplomat en Magisteri d'Educació Primària a la URV. Pau Grau, Diplomat en Relacions Laborals a la URV .Xavi Torrell, Director de lleure, Escola de l'Esplai de Tarragona i Coordinador Pedagògic a la Fundació Pere Tarrés; i Joan Maria Fernández, Pedagog i educador social. La metàfora, esencialment el conte, com a vehicle comunicatiu per acompanyar o reforçar processos educatius i/o maduratius de la persona.

Dc. 3 Alliberar-te del tabac? Més fàcil del que t'imagines!. A càrrec de Sophia Blasco Castell. Per què ens fa tanta por deixar de fumar? Quines són les fonts generadores d'ansietat quan fumem? Deixar de fumar i no engreixar-nos és possible? Alternatives per deixar de fumar minimitzant l'ansietat.

Dc. 4 Terapia de grup , a càrrec d'Eva Díaz. Donar a conèixer la teràpia de grup, d'on sorgeix?, quins avantatges aporta respecte a altres teràpies i en quins àmbits es pot utilitzar.

Dc. 5 Criminologia. A càrrec de la Dra. Núria Vázquez. Què és i què fa un criminòleg?. Explicar quina és la formació que rep un criminòleg actualment al nostre context i per quin tipus de tasques capaciten. Paradigmes criminològics. Àmbit de treball, limitacions i perspectives futures.

Dc. 6 La formació en Recursos Humans dins de les empreses i organitzacions. A càrrec d'Assumpció Salat Bertran. Explicar i vivenciar què és la formació en Recursos Humans i el paper del psicòleg en aquesta feina. Quines sortides professionals tenim i com podem ajudar i motivar un bon clima laboral.

Dc. 7 Publicitat i psicologia. A càrrec de la Dra. Elena Añaños, responsable de l'àmbit d'innovació de la Unitat d'innovació Docent en Educació Superior (IDES), a la Universitat Autònoma de Barcelona.